Forsinkede svar

 

Som historiker er ”bedre sent end aldrig” mit motto.

Her har jeg muligheden for at vende tilbage og give svar på dit skarpe spørgsmål, og her kan min faglige stolthed få lidt oprejsning gennem et ordentligt og godt underbygget svar. Men er du utilfreds med det svar du får eller er du fagperson/entusiast og kan fortælle mig at jeg tager helt fejl, så skriv og kommentér gerne! Meningen er jo at sprede viden, ikke digt, løgn og myter.

Hvem var Valkendorf?

Det var det gode spørgsmål jeg fik da jeg nørd tourede inde i Københavns Rådhus. Straks poppede ordene ”Valkendorfs kollegium” op, men meget bedre blev det ikke…

Men nu, Markus, kan jeg fortælle dig at Christoffer Valkendorf (1525-1601) var blandt andet rigshofmester (stor kanon) og dengang var de offentligt ansatte slet ikke så specialiserede som nu. Var man god til én ting, fik man lov at prøve kræfter med alt mulig andet, og det gjorde Valkendorf også.

Der er en lang lovprisning i Dansk Biografisk Leksikon, men her vil jeg nøjes med at sige at han fik tårnet på Helligånds kirken gjort færdigt (og pænt) og at han støttede de studerende ved Københavns universitet ved at give dem et kollegie. Det var et gammelt hus han gav dem, og det blev skadet af ildebranden i 1728. Godt nok reparerede man lidt på det, men det var usselt og blev nedrevet i 1865. Året kunne studenterne flytte ind igen, og nogle af dem er blevet ret kendte som fx salmedigteren Grundtvig og forfatteren Herman Bang. Først fra 1972 måtte kvinder bo der. Adressen er Sankt Peders Stræde 14, 1453 København K.

Billedet er fra trappeopgangen hvor vi så den gode Valkendorf (på den anden side er Tyge Brahe, han gav ligesom sig selv). Han er malet af Jens Møller-Jensen (1869-1948), der var maler, arkitekt og kunsthåndværker.

Kære Viggo, du blev introduceret for en slags kanon med 95 værker fra antikken, da du tappert var med på Dobbelt Nørdtour i Ørstedsparken. Nu er titlen klappet og klar: Haskel, F. & Penny, N., Taste and the Antique: The Lure of Classical Sculpture, 1500-1900. – Hvilket giver inspiration til at pønse på en nørd tour til afstøbningssamlingen for at se dem i 3D….

Kære du der spurgte er bæ i familie med bæst?

Næppe!

Ordbøgerne påstår at bæ, som i betydning af afføring, kommer af et lydefterlignende udtryk for væmmelse.

Bæst kommer derimod af det latinske ”bestia”, der betyder dyr (som regel kun større landdyr, fx heste, køer, hunde og får). Men man kan sagtens sige ”bæææ sagde bæstet og bæede”.

Kære Kirsten

For meget lang tid siden, da jeg havde tur på Glyptoteket spurgte du om hvorfor tømmeret i Tømmergraven, lige bag Glyptoteket, lå i vandet.

Træet fra de nordiske lande og Østersølandene blev liggende i vandet på grund af brandfare. Dengang var det kun 100 år siden at København sidst var futtet af og i juni 1795 begyndte branden netop i noget tørt tømmer (på Gammelholm ved Kongens Nytorv).

Kære du der spurgte om hvorfor bøsser anses som en trussel mod samfundet.

Godt spørgsmål! Hvilket er en omskrivning af “næsten ubesvareligt spørgsmål”. Anders Haahr Rasmussen ser i singlen “Mikkels Pik” på at det er den der lægger hul til pikken, der er klam. Den penetrerede ses som et foragteligt væsen. Sådan tænkte de gamle romere også, så det var helt ok for mænd at knalde andre mænd, men de måtte endelig ikke lægge mås til…

Måske er det en forstyrrelse af verdensordnen, mænd har en stav og skal bruge den. Kvinder har et hul og skal bruges… Det lader også til at der er noget markant værre ved kvindagtige mænd end ved mandhaftige kvinder, kvinder render rundt her i bukser dagen lang og ingen tænker over det, men en mand, ikke engang én på tre år, må endelig ikke gå med sminke eller kjole. Lesbiske bliver desværre også udsat for hate-crimes, men bøsser ser ud til at være endnu mere udsatte.

Derudover så er sex jo ikke for sjov! Det er en alvorsakt og der skal helst komme børn ud af det. Derfor har mange samfund også ment at seksuelle praksisser som onani (sædspild) og anal- og oralsex var tabu. Langt op i tid (i Danmark indtil 1976 hvor den seksuelle lavalder for heteroer og homoer blev ligestillet) mente man også at unge mænd kunne blive forført af ældre mænd og dermed blive homoseksuelle.

Det er en teori jeg godt  kan lide: hvis man lærer at have sex for sjov, uden angst for at få uønskede børn, så vil man blive ved med det og ikke ind i ægteskabets trygge fold og lave gode borgere.

 

 

 

 

 

2 Responses to Forsinkede svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.