Norge er det eneste af Ruslands 14 nabolande, der i de sidste 500 år ikke har været i krig med Rusland eller været invaderet af Rusland.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Norge er det eneste af Ruslands 14 nabolande, der i de sidste 500 år ikke har været i krig med Rusland eller været invaderet af Rusland.

Først i 2010 blev Norge og Rusland enige om havgrænsen mellem de to lande i Barentshavet. Forhandlingerne havde taget 40 år.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Først i 2010 blev Norge og Rusland enige om havgrænsen mellem de to lande i Barentshavet. Forhandlingerne havde taget 40 år.

Der var mere end 90 grænseændringer mellem Sovjetrepublikkerne 1921-90.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Der var mere end 90 grænseændringer mellem Sovjetrepublikkerne 1921-90.

Sovjetunionen havde stort held til at undertrykke utilfredshed og afvigere, så da tanksene rullede ind i Tjekkoslovakiet i 1968 protesterede 6, seks, personer tappert på Den røde Plads.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Sovjetunionen havde stort held til at undertrykke utilfredshed og afvigere, så da tanksene rullede ind i Tjekkoslovakiet i 1968 protesterede 6, seks, personer tappert på Den røde Plads.

Stalinpark ligger i Harbin i Kina, det er en stor park med isbane, mini-tivoli, caféer. Bygget i 1953 for at cementere den gode, varme forbindelse mellem Sovjetunionen og Kina.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Stalinpark ligger i Harbin i Kina, det er en stor park med isbane, mini-tivoli, caféer. Bygget i 1953 for at cementere den gode, varme forbindelse mellem Sovjetunionen og Kina.

Stalinmuseet i Gori ligger på hjørnet af Stalinprospektet og Djughasjviligade – godt med dobbelt op hvis man skulle have glemt Stålmandens efternavn. Museet består af to dele, hans fødested, nænsomt bevaret siden 1936 og en kolos i marmor, færdiggjort i 1957. Nogle af Stalins slægtninge støtter og besøger stadig museet. (Hatherley, 2015)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Stalinmuseet i Gori ligger på hjørnet af Stalinprospektet og Djughasjviligade – godt med dobbelt op hvis man skulle have glemt Stålmandens efternavn. Museet består af to dele, hans fødested, nænsomt bevaret siden 1936 og en kolos i marmor, færdiggjort i 1957. Nogle af Stalins slægtninge støtter og besøger stadig museet. (Hatherley, 2015)

Stalins hjemstavn, Georgien, har alle dage været stolte af deres kendeste landsmand. I 1956 efter Khrustjovs berømte tale hvor Stalin blev detroniseret var der massedemonstrationer i Tbilisi: Blomsternedlæggelse ved Stalinstatuen, folk bar billeder af Stalin og skilte med protester mod Khrustjov og krævede Khrustjovs, Mikojan og Bulganins afgang. Mindst hundrede blev dræbt, da Den røde Hær rykkede ind.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Stalins hjemstavn, Georgien, har alle dage været stolte af deres kendeste landsmand. I 1956 efter Khrustjovs berømte tale hvor Stalin blev detroniseret var der massedemonstrationer i Tbilisi: Blomsternedlæggelse ved Stalinstatuen, folk bar billeder af Stalin og skilte med protester mod Khrustjov og krævede Khrustjovs, Mikojan og Bulganins afgang. Mindst hundrede blev dræbt, da Den røde Hær rykkede ind.

I 2019 kunne 51 % af de adspurgte russere i en meningsmåling ‘lide, respektere eller beundre Stalin’. Der var ellers en neutral holdning til Stalin i årene 2008-14, Stalins popularitet er især øget blandt de 18-30-årige russere. (Levada/BBC 2019)

Posted in Uncategorized | Comments Off on I 2019 kunne 51 % af de adspurgte russere i en meningsmåling ‘lide, respektere eller beundre Stalin’. Der var ellers en neutral holdning til Stalin i årene 2008-14, Stalins popularitet er især øget blandt de 18-30-årige russere. (Levada/BBC 2019)

Stalinstatuer blev revet ned i hele Sovjetunionen og omegn fra 1960’erne og frem, men i Saporosje i Ukraine blev der OPFØRT en statue af Stalin i 2010. (Hatherley, 2015)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Stalinstatuer blev revet ned i hele Sovjetunionen og omegn fra 1960’erne og frem, men i Saporosje i Ukraine blev der OPFØRT en statue af Stalin i 2010. (Hatherley, 2015)

Den nyanlagte polske by Nowa Huta er bygget i beton med beton på og oprindeligt uden kirke. Den mangel ville arbejderne ikke finde sig i og demonstrerede for en kirke, det blev til voldelige sammenstød og på stedet blev den brutalistiske Arka Pana kirke bygget.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Den nyanlagte polske by Nowa Huta er bygget i beton med beton på og oprindeligt uden kirke. Den mangel ville arbejderne ikke finde sig i og demonstrerede for en kirke, det blev til voldelige sammenstød og på stedet blev den brutalistiske Arka Pana kirke bygget.

Bukarest fik en gevaldig overhaling efter anden verdenskrig med masser af nybyggeri, heriblandt verdens næststørste bygning Folkets Hus. Men det var desværre noget pangel. 80 % af husene havde ikke kloakering, 72 % ikke rindende vand og 52 % ingen elektricitet.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Bukarest fik en gevaldig overhaling efter anden verdenskrig med masser af nybyggeri, heriblandt verdens næststørste bygning Folkets Hus. Men det var desværre noget pangel. 80 % af husene havde ikke kloakering, 72 % ikke rindende vand og 52 % ingen elektricitet.

I Østtyskland i 1953 fik arbejderne nye vilkår, der reelt set betød at de skulle knokle 10 % hårdere for samme løn. De svarede med strejker, der naturligvis blev slået hårdt ned med hjælp af USSR. Das Partei erklærede at det havde mistet tilliden til den østtyske arbejderklasse.

Posted in Uncategorized | Comments Off on I Østtyskland i 1953 fik arbejderne nye vilkår, der reelt set betød at de skulle knokle 10 % hårdere for samme løn. De svarede med strejker, der naturligvis blev slået hårdt ned med hjælp af USSR. Das Partei erklærede at det havde mistet tilliden til den østtyske arbejderklasse.

Fortidens fantastiske navne: Engelbrecht Almgrøn – der ikke lader skuespiller Benedict Cumberbatch noget tilbage at ønske.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Fortidens fantastiske navne: Engelbrecht Almgrøn – der ikke lader skuespiller Benedict Cumberbatch noget tilbage at ønske.

Rusanivka er en bydel i Kiev. Helt nyanlagt i 1960’erne. Et enormt område med gabende kedsommelige betonblokke gennemskåret af brede snorlige veje, fx den mere end 6 km lange “Entusiasternes gade”.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Rusanivka er en bydel i Kiev. Helt nyanlagt i 1960’erne. Et enormt område med gabende kedsommelige betonblokke gennemskåret af brede snorlige veje, fx den mere end 6 km lange “Entusiasternes gade”.

Landsbyen Nikolske i Ukraine var lidt af en helle for undvegne fanger og andre udstødte fra Peter den Stores tid. Landsbyens gader hed i gammel tid “Kvælergade”, “Bedragergade”, “Falskmønterstræde” etc. (Mandelstam 1971)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Landsbyen Nikolske i Ukraine var lidt af en helle for undvegne fanger og andre udstødte fra Peter den Stores tid. Landsbyens gader hed i gammel tid “Kvælergade”, “Bedragergade”, “Falskmønterstræde” etc. (Mandelstam 1971)

Stalins udrensninger i USSR ramte bredt. En mand blev først arresteret og dernæst sendt i eksil, fordi han som “udlænding” ikke var til at stole på. Han havde nemlig haft det sorte uheld at blive født i Wien og flytte til Kiev i en alder af tre uger. (Mandelstam 1971)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Stalins udrensninger i USSR ramte bredt. En mand blev først arresteret og dernæst sendt i eksil, fordi han som “udlænding” ikke var til at stole på. Han havde nemlig haft det sorte uheld at blive født i Wien og flytte til Kiev i en alder af tre uger. (Mandelstam 1971)

Op mod tyve millioner mennesker var igennem Gulaglejrene i Sovjetunionen fra 1920-60, men nogle røg, utroligt nok, ikke ind, trods deres uheld. Forfatteren Demian Bednij (1883-1945) kom til at skrive i sin dagbog, da han ikke brød sig om at låne bøger til Stalin, fordi dennes fedtede fingre tilsmudsede siderne. Bednijs sekretær sladrede straks til Stalin, der overraskende nok ikke smed Bednij i Gulag, men bare gjorde ham arbejdsløs og dermed fattig som en kirkerotte. (Mandelstam 1971)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Op mod tyve millioner mennesker var igennem Gulaglejrene i Sovjetunionen fra 1920-60, men nogle røg, utroligt nok, ikke ind, trods deres uheld. Forfatteren Demian Bednij (1883-1945) kom til at skrive i sin dagbog, da han ikke brød sig om at låne bøger til Stalin, fordi dennes fedtede fingre tilsmudsede siderne. Bednijs sekretær sladrede straks til Stalin, der overraskende nok ikke smed Bednij i Gulag, men bare gjorde ham arbejdsløs og dermed fattig som en kirkerotte. (Mandelstam 1971)

Op mod tyve millioner mennesker var igennem Gulaglejrene i Sovjetunionen fra 1920-60, men nogle røg ikke ind, trods deres uheld. En pilot fik smukt landet sit brændende stofbeklædte (!) fly ved Stalingrad, overlevede – men uden bukser, der også var gået ild i. Han kom forbløffende nok ikke i Gulag for at skade krigsmateriel, men måtte gå med bar røv, da der ikke var gået lang nok tid fra han havde fået udleveret sine (nu opbrændte) bukser og derfor ikke var berettiget til et nyt par. (Grossman dagbøgerne 1941-45)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Op mod tyve millioner mennesker var igennem Gulaglejrene i Sovjetunionen fra 1920-60, men nogle røg ikke ind, trods deres uheld. En pilot fik smukt landet sit brændende stofbeklædte (!) fly ved Stalingrad, overlevede – men uden bukser, der også var gået ild i. Han kom forbløffende nok ikke i Gulag for at skade krigsmateriel, men måtte gå med bar røv, da der ikke var gået lang nok tid fra han havde fået udleveret sine (nu opbrændte) bukser og derfor ikke var berettiget til et nyt par. (Grossman dagbøgerne 1941-45)

Tre velklædte drenge fulgte efter den unge Goldschmidt på Blegdamvejen og kaldte ham “jøde” og “jødesmovs”, ‘det er dog en sær følelse, når jorden, man går på, således åbner sig omkring én med fjendtlighed og erklærer én landflygtig og man ingen anden jord har at ty til. Det er jo intet egentlig personligt fjendskab; men, hvad tankeløshed der end er deri, bryder det frem ud af historien: Ens slægt har bragt denne skæbne med sig, og man er i det øjeblik med sin person hele slægten.’ Meïr Aron Goldschmidt: Livs Erindringer og Resultater, 1877

Posted in Uncategorized | Comments Off on Tre velklædte drenge fulgte efter den unge Goldschmidt på Blegdamvejen og kaldte ham “jøde” og “jødesmovs”, ‘det er dog en sær følelse, når jorden, man går på, således åbner sig omkring én med fjendtlighed og erklærer én landflygtig og man ingen anden jord har at ty til. Det er jo intet egentlig personligt fjendskab; men, hvad tankeløshed der end er deri, bryder det frem ud af historien: Ens slægt har bragt denne skæbne med sig, og man er i det øjeblik med sin person hele slægten.’ Meïr Aron Goldschmidt: Livs Erindringer og Resultater, 1877

Protestantiske tyskere arbejder i gennemsnit 3-4 timer mere om ugen end deres katolske landsmænd M/K.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Protestantiske tyskere arbejder i gennemsnit 3-4 timer mere om ugen end deres katolske landsmænd M/K.