Danmarks svar på Joakim von And, C.F. Tietgen (1929-1901) fik landets første telefon (telefonnummer: 1), så han kunne holde øre med sine andre selskaber som fx De danske Spritfabrikker, De danske Sukkerfabrikker, Det Forenede Dampskibs-Selskab, Det Store Nordiske Telegraf-Selskab og Det Kjøbenhavnske Bygge-Selskab. Men han fik aldrig telefon derhjemme, der skulle han have fri og fred.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Danmarks svar på Joakim von And, C.F. Tietgen (1929-1901) fik landets første telefon (telefonnummer: 1), så han kunne holde øre med sine andre selskaber som fx De danske Spritfabrikker, De danske Sukkerfabrikker, Det Forenede Dampskibs-Selskab, Det Store Nordiske Telegraf-Selskab og Det Kjøbenhavnske Bygge-Selskab. Men han fik aldrig telefon derhjemme, der skulle han have fri og fred.

Danske kvinder har aldrig været stavnsbundne eller vornede (livegne), og masser af kvinder er gennem tidens løb kommet ret langt væk hjemmefra, især som tjenestepiger. At kvinder kunne flytte omkring var en måde at komme udenom datidens ret strenge incestdefinitioner (nul ægteskab hvis slægtskab i 7. led!), men i 1762 var det slut med at føjte om. Ingen ugift eller ledig kvinde måtte forlade landet uden at have en meget meget god grund.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Danske kvinder har aldrig været stavnsbundne eller vornede (livegne), og masser af kvinder er gennem tidens løb kommet ret langt væk hjemmefra, især som tjenestepiger. At kvinder kunne flytte omkring var en måde at komme udenom datidens ret strenge incestdefinitioner (nul ægteskab hvis slægtskab i 7. led!), men i 1762 var det slut med at føjte om. Ingen ugift eller ledig kvinde måtte forlade landet uden at have en meget meget god grund.

Italien, det langstrakte land, har store regionale forskelle på alt muligt, heriblandt fætter-kusineægteskaber. Jo flere fætter-kusineægteskaber i en region i 1900-tallet, des lavere valgdeltagelse ved valg i 2000-tallet.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Italien, det langstrakte land, har store regionale forskelle på alt muligt, heriblandt fætter-kusineægteskaber. Jo flere fætter-kusineægteskaber i en region i 1900-tallet, des lavere valgdeltagelse ved valg i 2000-tallet.

Mere end halvdelen af et givet lands grad af demokrati kan forklares ved hyppigheden af fætter-kusineægteskaber. Jo højere grader af fætter-kusine ægteskaber i et land, des mindre demokrati.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Mere end halvdelen af et givet lands grad af demokrati kan forklares ved hyppigheden af fætter-kusineægteskaber. Jo højere grader af fætter-kusine ægteskaber i et land, des mindre demokrati.

Jo højere grader af fætter-kusine ægteskaber i et land, des mere skeptiske er folk overfor fremmede og tilhængere af andre religioner.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Jo højere grader af fætter-kusine ægteskaber i et land, des mere skeptiske er folk overfor fremmede og tilhængere af andre religioner.

Kirken, både den katolske og protestantiske, nedlagde forbud mod at gifte sig i 7. Slægtsled og gav kun nødigt dispensation. Det vil sige at en giftelysten person i 1000-tallet teoretisk set måtte udelukke 2730 fætre og kusiner og små 10.000 af disses børn, forældre og efterladte ægtefæller. Det betød at man nogle gange måtte endog temmelig langt væk for at finde sig en ægtefælle.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Kirken, både den katolske og protestantiske, nedlagde forbud mod at gifte sig i 7. Slægtsled og gav kun nødigt dispensation. Det vil sige at en giftelysten person i 1000-tallet teoretisk set måtte udelukke 2730 fætre og kusiner og små 10.000 af disses børn, forældre og efterladte ægtefæller. Det betød at man nogle gange måtte endog temmelig langt væk for at finde sig en ægtefælle.

“Jeg finder det i moralsk og taktisk henseende vigtig at kunne rose rigtig. En ilde anbragt ros over sine venner, en forsætlig fortielse af sine fjenders fortrin eller endog et forsøg på at sætte dem en to-tre grader ned er i mine øjne urigtig og tåbeligt. At rose, hvad der ikke duer, er at sætte en sten op, som nok skal falde. Begge dele er spild af kraft, som straffer sig.” Erik Skram til Georg Brandes 1878.07.16

Posted in Uncategorized | Comments Off on

#flittigforfatter I Armenien i 1400-tallet afskrev Ovanes Mankasjarents 132 bøger. Næsten to manuskripter om året nåede Ovanes at skrive.

Posted in Uncategorized | Comments Off on #flittigforfatter I Armenien i 1400-tallet afskrev Ovanes Mankasjarents 132 bøger. Næsten to manuskripter om året nåede Ovanes at skrive.

#flittigforfatter Søren Kierkegaard centret har udgivet 41.782 sider, skrevet af teologen og filosoffen, hvis forfatterkarriere faktisk kun strakte sig over 13 år, men 43 skrifter udgivne i hans levetid. Det er næsten ni sider om dagen! Manden havde heller ikke tv, kone og børn, men til gengæld skrivepulte i hvert rum.

Posted in Uncategorized | Comments Off on #flittigforfatter Søren Kierkegaard centret har udgivet 41.782 sider, skrevet af teologen og filosoffen, hvis forfatterkarriere faktisk kun strakte sig over 13 år, men 43 skrifter udgivne i hans levetid. Det er næsten ni sider om dagen! Manden havde heller ikke tv, kone og børn, men til gengæld skrivepulte i hvert rum.

#flittigforfatter Grundtvigcentreret udgiver ca. 35.000 sider skrevet af N.F.S. Grundtvig, heraf svimlende 1600 salmer, hvoraf 250 stadig er med i Den danske Salmebog, men ok. Han blev også 88 år.

Posted in Uncategorized | Comments Off on #flittigforfatter Grundtvigcentreret udgiver ca. 35.000 sider skrevet af N.F.S. Grundtvig, heraf svimlende 1600 salmer, hvoraf 250 stadig er med i Den danske Salmebog, men ok. Han blev også 88 år.

#flittigforfatter H.C. Andersen udgav i sin levetid 89 bøger, offentliggjorde 156 eventyr og havde 38 sceneopførsler.

Posted in Uncategorized | Comments Off on

Vor ulækre fortid: Under første verdenskrig var 65.000 soldater i Danmark parate til at skride ind overfor en eventuel krænkelse af vores neutralitet. Mændene blev installeret i lejre, hvor man ofte havde glemt at installere eller opskalere toiletfaciliterne. Der var utallige klager over at soldaterne sked overalt og at latrinerne var overfyldte.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Vor ulækre fortid: Under første verdenskrig var 65.000 soldater i Danmark parate til at skride ind overfor en eventuel krænkelse af vores neutralitet. Mændene blev installeret i lejre, hvor man ofte havde glemt at installere eller opskalere toiletfaciliterne. Der var utallige klager over at soldaterne sked overalt og at latrinerne var overfyldte.

Vor ulækre fortid: Bordplader med udhulede fordybninger til maden. Det sparede godt nok på tallerkener, men vi husker at hverken sæbe eller karklude var udbredte…

Posted in Uncategorized | Comments Off on Vor ulækre fortid: Bordplader med udhulede fordybninger til maden. Det sparede godt nok på tallerkener, men vi husker at hverken sæbe eller karklude var udbredte…

Vor ulækre fortid: I årene 1734-36 var der kun officielt indført lidt over 300 liter sæbe i Danmark, men der blev heldigvis smuglet sæbe ind i stor stil.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Vor ulækre fortid: I årene 1734-36 var der kun officielt indført lidt over 300 liter sæbe i Danmark, men der blev heldigvis smuglet sæbe ind i stor stil.

Vor ulækre fortid: Sæbefremstilling hertillands var plaget af en del begyndervanskeligheder. Første sæbefabrik 1616, den gik ikke ret godt og først 1660 er der én der prøver igen.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Vor ulækre fortid: Sæbefremstilling hertillands var plaget af en del begyndervanskeligheder. Første sæbefabrik 1616, den gik ikke ret godt og først 1660 er der én der prøver igen.

Vor ulækre fortid: Sæbe nævnes første gang som handelsvare i Danmark i 1549. Sæbe var en importeret luksusvare og først i 1616 fremstilledes der sæbe hertillands.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Vor ulækre fortid: Sæbe nævnes første gang som handelsvare i Danmark i 1549. Sæbe var en importeret luksusvare og først i 1616 fremstilledes der sæbe hertillands.

Vor ulækre fortid: En husholderske kærnede i 1736 smør, men det lykkedes ikke, fløden forblev tynd i stedet for at tykne til smør. Efter at have kærnet i en halv dag, ‘hældte hun fløden ud og gjorde “en lort i kærnen i djævelens navn” – tog samme ud igen og fortsatte kærningen, uden at resultatet dog bedredes.’ (Hansen 1947)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Vor ulækre fortid: En husholderske kærnede i 1736 smør, men det lykkedes ikke, fløden forblev tynd i stedet for at tykne til smør. Efter at have kærnet i en halv dag, ‘hældte hun fløden ud og gjorde “en lort i kærnen i djævelens navn” – tog samme ud igen og fortsatte kærningen, uden at resultatet dog bedredes.’ (Hansen 1947)

Geomytologi. Gunditjmaraerne, der bor i den australske delstat Victoria, har en myte om guden Budj Bim der spyede ild. Hans ‘mund’ er Kratersøen på Mazamabjerget, en hvilende vulkan, hvis sidste udbrud var for 37.000 år siden, men som altså stadig mindes af de lokale.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Geomytologi. Gunditjmaraerne, der bor i den australske delstat Victoria, har en myte om guden Budj Bim der spyede ild. Hans ‘mund’ er Kratersøen på Mazamabjerget, en hvilende vulkan, hvis sidste udbrud var for 37.000 år siden, men som altså stadig mindes af de lokale.

Aboriginals blev anset for at tilhøre en anden og laverestående race, der burde ‘avles og forædles’ op til den hvide ‘races’ standard. Allerede fra 1869 blev det muligt at tvangsfjerne aboriginalmødres børn, især hvis de havde fået barnet med en hvid mand.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Aboriginals blev anset for at tilhøre en anden og laverestående race, der burde ‘avles og forædles’ op til den hvide ‘races’ standard. Allerede fra 1869 blev det muligt at tvangsfjerne aboriginalmødres børn, især hvis de havde fået barnet med en hvid mand.

Aboriginals havde ingen borgerrettigheder at leve for i Australien, men måtte naturligvis gerne dø for staten i første verdenskrig. Ca. 800 aboriginals kæmpede på australsk side fra 1914. Dem der overlevede, fik retten til at stemme i 1946. Resten måtte vente indtil 1962.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Aboriginals havde ingen borgerrettigheder at leve for i Australien, men måtte naturligvis gerne dø for staten i første verdenskrig. Ca. 800 aboriginals kæmpede på australsk side fra 1914. Dem der overlevede, fik retten til at stemme i 1946. Resten måtte vente indtil 1962.