Voldslinjen

Om henrettelser og håndgemæng i hovedstaden

Gennem tusinder af år har folk nærmest ikke bestilt andet end at tampe løs på hinanden, men så småningen er vi holdt op med den slags pjat og giver hellere knus end knubs. Tegning: Nina Søndergaard

Sted: Nikolaj Plads 32, GPS-koordinater 55.678285, 12.581247 ved Admiralgade/Fortunstræde. Man skal have næsen mod Restaurant Maven. Slutsted ved Jarmers Plads.

Varighed: Ca. 80 minutter, ruten er knap 2 km lang.

Pris: 125 DKK pr. person.

Velegnet til familieudflugter, firmaer, undervisning, historieinteresserede, mednørder. Ukontroversiel (sex nævner jeg slet ikke) for danskere. Børn fra 12 år og opefter kan snildt gå med.

Præster, riddere, skakspillere og skolelærere var førhen voldspsykopater med vore dages fredelige standarder. Mordraten var himmelhøj og svaret var henrettelser på Nytorv. Takket være nyhederne tror vi i dag at her er meget farligt, men sandheden er at det var meget værre førhen.

Kom med og hør om barnenumseømhedsfabrikanter og bank. En kokkepige får tæv og en kroholder bliver myrdet – alt sammen indenfor få hundrede meter. Der bliver også udpeget et par arkitektoniske detaljer der viser vores virkeligt voldsforherligende fortid. Gys og grin med og gå gladere og tryggere * hjem. Man kan få et kram efter turen, hvis man vil.

Der er kun få bænke på ruten, som gangbesværede godt lige kan være med på. Cykler kan med megen møje og besvær trækkes med. Turen er mest velegnet for voksne, men unge på 11 år kan også snildt komme med.

Tvprogrammet “Lounge” på TV2 Lorry havde mig i studiet for at fortælle om turen, og her, 11 minutter inde i programmet, kan man se noget af det jeg vil vise på turen.

* En af tankerne bag turen er at gøre folk tryggere og få dem ud på gaden, så de kan more sig mere og tilmed være med til at gøre gaderne endnu sikrere. Vold findes dog desværre stadig som fænomen og det er en ringe trøst at få at vide at det var værre førhen, hvis man lige har fået hjernerystelse af en slagsbror. Derfor er turen tiltænkt de bange og bekymrede – der som regel er dem der har mindst risiko for at blive udsat for vold!

Det er ved det her hjørne af Nikolaj kirke turen udgår fra.

Det er ved det her hjørne af Nikolaj kirke turen udgår fra.

Kunder

Arbejdsskadestyrelsen

Hvis De vil nørde mere

Ellehammer Andersen og Brun: Skoletugt – træk af skoleopdragelsens historie, Dansk psykologisk Forlag, 1988

Flemming Balvig: Det voldsomme samfund, bind 1. Fortid og nutid. Om vold som problem og fængsel som løsning, DJØF forlag, 2000

Hugo Matthiesen: Bøddel og galgefugl, Gyldendal, 1910

Oluf Nielsen: Kjøbenhavns Historie og Beskrivelse, Gads Forlag, 1877-1892

Steven Pinker: The Better Angels of Our Nature – A History of Violence and Humanity, Viking, 2011

Pieter Spierenburg: A History of Murder: Personal Violence in Europe from the Middle Ages to the Present, Polity Press 2008

Troels Troels-Lund: Dagligliv i Norden i det 16. århundrede, Gyldendal, 1879-1901