Stanken i Staden – byvandring og foredrag
Sted: Torvegade 75: 55.670986, 12.593997, Acciseboden, det lille gule hus, turen er ganske kort, kun 1,5 km. Slutter på Nikolaj Plads.
Pris: 125 DKK pr. person.
Alder: Fra 8 år og opefter, ingen øvre aldersgrænse, overhovedet.
Velegnet til familieudflugter, hygge, historieundervisning, historieinteresserede (godt du har været i Den gamle By, men lugtede der måske?!), firmaer. Sjov, hvis man kan fnise af en prut, størst aldersspænd af alle ture som i at bedstemor og barnebarn kan få lige meget ud af turen.
I dag lugter København ikke af ret meget, måske lidt bilos, parfume og mad. Sådan har det ikke altid været. For ca. 200 år siden lugtede der forfærdeligt og fælt: Møg, kogte hvaler og køer i kældre forpestede luften for de stakkels københavnere. Kom med og oplev væmmelsesfryd, når Nørden Nina guider med næsen og giver et andet billede af de ”gode gamle dage”…
Den historiske byvandring er i 4D. Der er nemlig lugteprøver. Børn og barnlige, nysgerrige og nørder har nu mulighed for at lugte til nogle af de ting som gjorde København til en klam oplevelse dengang: Ægte møg, fiskevand og tran er nogle af de herligheder du ganske frivilligt kan sniffe til (eller lade være, hvis din fantasi gør arbejdet for dig).
Note: Nina Søndergaard er ikke ansvarlig for forbigående ubehag, hovedpine og eventuel kvalme forårsaget af det frivillige tilvalg som lugteprøverne er.
Der er en god forklaring på den døde hval, kisten og møddingen på tegningen, der er et prospekt over København i 1830’erne (Nikolaj kirke havde endnu ikke fået sit tårn og det er kun Christiansborg nummer to). Klik på billedet, der åbner i et nyt vindue, og se en pdf-fil med citater fra Politivennen. Kræver Acrobat Reader.
Foredraget er baseret på ”Mefitiske dunster og møddinger i København 1798-1845”.
Det var titlen på mit speciale fra 2008, hvor jeg tog fat på brokkebladet ”Politivennens” utallige klager over Københavns stank. Hovedstaden lugtede nemlig fælt for små 200 år siden. Det var blandt andet åbne kloakker, kostalde i kældre, affald på gaden og et trankogeri på Christianshavn der bidrog til den ubehagelige atmosfære i byen. Lugten gjorde borgerne bekymrede, fordi lugten ansås for at være direkte livsfarlig i sig selv.
Hør mere om kampen mod stanken. Det er en historie der berører mange aspekter: Fremkomsten af en moderne storby, genbrug, affaldsbekæmpelse, kloakering, sygdom, opdragelse og oplysning. Og man kan spørge sig selv om kampen mod affaldet overhovedet er vundet…
Foredraget varer ca. 45 minutter, der er et lugtekort og gode billeder med i prisen. Den efterfølgende diskussion plejer at være livlig, og der er garanteret større glæde ved moderne bekvemmeligheder.
Pris: 2500 DKR, rabat kan gives til diverse foreninger.
Alvorligt talt, emnet er naturligvis morsomt og mit foredrag er i al ubeskedenhed også ganske oplysende og underholdende, men der er en god grund til at tage toiletter og kloakker alvorligt. Adskillelsen af drikke- og spildevand er noget af det allervigtigste i en storby, og gode sanitære forhold redder simpelthen menneskeliv. Derfor er det værd at høre om lugten og lorten i byen.
Slægtshistorisk Selskab for Østsjælland valgte at få mig ud til deres generalforsamling den 25. januar 2011. De lod til at være lige så fornøjede som jeg var!
”Det var ikke kedeligt!” Jonna Nielsen, 63.
”Det var morsomt. Og lidt anderledes.” Inge Rasmussen, 76.
Køge Fondens Venner hørte på mig den første februar 2011.
Espergærde Historiske Forening lyttede til mig og lo med den femte april 2011.
Forum for Tværvidenvidenskabelig Politiforskning fik også et oplæg den femte april 2011 og havde spændende spørgsmål til mig.
Ældre Sagen på Vesterbro hørte på mig den 27. september, og kunne endda godt spise kage til kaffe i pausen…
OK-Klubben i Gladsaxe oplevede mig den 13. oktober, en dag med smukt solskin og store smil.
Historiens Hus i Ringsted lagde deres nye Folkeuniversitetsprogram ud med mig den første februar 2012.
HK/Stat Hovedstadens Seniorklub lyttede med den 18. februar i Valby Beboerhus.
OK-Klubben i Virum hørte smilende mit foredrag den 5. marts 2012.
HK Handel Hovedstaden var med på en lugtetur den 21. juni 2012.
Atletikklubben Ben Hur var med (i godt tempo!) den 27. oktober 2012.
Aurehøj Gymnasium og Skolen Sputnik har også fået en lugtetur som led i undervisningen.
Settlementet på Vesterbro, Madam Blå, hørte foredrag den 7. november 2013.
Værløse historiske forening lyttede med den 18. februar 2014.
Her er nogle af de materialer jeg har anvendt som baggrund for min nørd tur.
Lugteturen er baseret på mit speciale, som ligger frit tilgængeligt her. I specialet forefindes også en grundig litteraturliste.
Hovedkilden er bladet Politivennen. Det læste jeg på Det kongelige Bibliotek, Diamantens Læsesal Vest (hvor man forresten ikke skal grine alt for højt, selvom noget af det er ret sjovt), men Københavns Stadsarkiv har dem også (og er ved at digitalisere det vidunderlige blad). Man kan ikke låne dem med hjem, men man kan læse dem på stedet. Der er også uddrag fra brokkebladet i mit speciale.
Nu har Rådhusbiblioteket scannet stort set alle udgaverne, så de kan læses online! Tak! Se mere: https://bibliotek.kk.dk/politivennen
Der er skam også en hel blog om bladet: http://nypolitivennen.blogspot.dk/
Lidt mere light er Ole Kragh: Dassebogen – Humoristisk håndapotek for hus og hjem. Bogan, 1984.
Jens Engberg: Det heles vel – forureningsbekæmpelsen i Danmark fra loven om sundhedsvedtægter i 1850’erne til miljøloven 1974, Miljøkontrollen, Københavns Kommune, 1999.