Børneopdragelsesstil og gudernes opførsel går hånd i hånd: I lande med barsk, autoritær og voldelig opdragelse af de små, er gud(erne) tilsvarende rå. (Lambert et al 1959)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Børneopdragelsesstil og gudernes opførsel går hånd i hånd: I lande med barsk, autoritær og voldelig opdragelse af de små, er gud(erne) tilsvarende rå. (Lambert et al 1959)

Jo mere man går i kirke/tempel/moske, des flere børn får man. Der er en kraftig sammenhæng mellem kirkegang og antal børn http://www.blume-religionswissenschaft.de/pdf/ReproductiveReligiosityBlume2009.pdf

Posted in Uncategorized | Comments Off on Jo mere man går i kirke/tempel/moske, des flere børn får man. Der er en kraftig sammenhæng mellem kirkegang og antal børn http://www.blume-religionswissenschaft.de/pdf/ReproductiveReligiosityBlume2009.pdf

82 % af danskerne tror på evolutionsteorien, kun overgået af Islands 83 %. I den anden ende af Europa afviser hele 50 % af tyrkerne evolutionsteorien.

Posted in Uncategorized | Comments Off on 82 % af danskerne tror på evolutionsteorien, kun overgået af Islands 83 %. I den anden ende af Europa afviser hele 50 % af tyrkerne evolutionsteorien.

vangeliske protestanter i USA tror i overvældende grad på at vi blev skabt af Gud (57 % mod 11 % der tror på evolution). Amerikanske evangeliske protestanter formår også at være veluddannede og troende, hvilket er ganske særegent. Jo højere uddannelsesgrader, des mindre religiøsitet, undtagen for denne gruppe.

Posted in Uncategorized | Comments Off on vangeliske protestanter i USA tror i overvældende grad på at vi blev skabt af Gud (57 % mod 11 % der tror på evolution). Amerikanske evangeliske protestanter formår også at være veluddannede og troende, hvilket er ganske særegent. Jo højere uddannelsesgrader, des mindre religiøsitet, undtagen for denne gruppe.

En tredjedel af amerikanerne mener at mennesket er et produkt af evolution, en tredjedel at mennesket ikke har udviklet sig og 25 % at evolutionen er styret af en gud. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/02/10/darwin-day/

Posted in Uncategorized | Comments Off on En tredjedel af amerikanerne mener at mennesket er et produkt af evolution, en tredjedel at mennesket ikke har udviklet sig og 25 % at evolutionen er styret af en gud. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/02/10/darwin-day/

Først i 1987 fastslog Højesteret i USA at kreationisme ikke er videnskab, men tro og derfor ikke hjemmehørende i biologibøger.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Først i 1987 fastslog Højesteret i USA at kreationisme ikke er videnskab, men tro og derfor ikke hjemmehørende i biologibøger.

Den amerikanske troskabsed var, tro mod den amerikanske grundlov, støvsuget for religiøsitet. Indtil 1954, hvor det pludselig blev vigtigt at skelne de gode gudfrygtige amerikanere fra de onde gudløse sovjetborgere.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Den amerikanske troskabsed var, tro mod den amerikanske grundlov, støvsuget for religiøsitet. Indtil 1954, hvor det pludselig blev vigtigt at skelne de gode gudfrygtige amerikanere fra de onde gudløse sovjetborgere.

“In God we trust” dukkede op på amerikanske mønter i 1864. Det var først i 1957 at de ord kom på pengesedlerne.

Posted in Uncategorized | Comments Off on “In God we trust” dukkede op på amerikanske mønter i 1864. Det var først i 1957 at de ord kom på pengesedlerne.

På en pudsigt sammensat liste er der faktisk hele 101 nationer, der er mindre end Danmark (på en 133. plads ud af 234). Men der er også talt selvstyrende øer og øriger med, som plejer at ryge indunder andre lande som fx Falklandsøerne, Guam og Færøerne. http://www.nationsonline.org/oneworld/countries_by_area.htm

Posted in Uncategorized | Comments Off on På en pudsigt sammensat liste er der faktisk hele 101 nationer, der er mindre end Danmark (på en 133. plads ud af 234). Men der er også talt selvstyrende øer og øriger med, som plejer at ryge indunder andre lande som fx Falklandsøerne, Guam og Færøerne. http://www.nationsonline.org/oneworld/countries_by_area.htm

Australien er hjemsted for verdens største landbrug, Anna Creek, som opdrætter i nærheden af 17.000 kvæg på 240000 hektar, cirka halvdelen af Danmark.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Australien er hjemsted for verdens største landbrug, Anna Creek, som opdrætter i nærheden af 17.000 kvæg på 240000 hektar, cirka halvdelen af Danmark.

Da Danelagen/Dane Law lå i det nordlige og østlige England var der masser af sumpe og snask og tåge: Dirt, dregs, fog og rotten er nordiske ord.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Da Danelagen/Dane Law lå i det nordlige og østlige England var der masser af sumpe og snask og tåge: Dirt, dregs, fog og rotten er nordiske ord.

Det er stadig muligt at spore dansk indflydelse i engelsk, ugedagene er fx opkaldt de nordiske guder Thursday er Tors dag. Men også ord som crawl, run og scrape; freckles, ill og window er nordiske.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Det er stadig muligt at spore dansk indflydelse i engelsk, ugedagene er fx opkaldt de nordiske guder Thursday er Tors dag. Men også ord som crawl, run og scrape; freckles, ill og window er nordiske.

Danske vikinger formåede at erobre store dele af England i slutningen af 800-tallet, men blev overvundne normannerne anført af Vilhelm Erobreren i 1066.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Danske vikinger formåede at erobre store dele af England i slutningen af 800-tallet, men blev overvundne normannerne anført af Vilhelm Erobreren i 1066.

Ikke langt fra et lille stykke Rusland i Bredgade i København, ligger St. Albans kirke, der er et lille stykke England. Den blev indviet i 1887 som led i at fejre at kong Christian d. 9’s datter Alexandra (1844-1925) var blevet gift med Edvard d. 7 af Storbritannien. Det britiske imperium var på det tidspunkt mere end 825 gange større end Danmark.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Ikke langt fra et lille stykke Rusland i Bredgade i København, ligger St. Albans kirke, der er et lille stykke England. Den blev indviet i 1887 som led i at fejre at kong Christian d. 9’s datter Alexandra (1844-1925) var blevet gift med Edvard d. 7 af Storbritannien. Det britiske imperium var på det tidspunkt mere end 825 gange større end Danmark.

Hovedårsagen til at der ligger en flot russisk-ortodoks kirke i København, komplet med forgyldte løgkupler og masser af ikoner, er at kong Christian d. 9 havde en masse børn, der giftede sig med andre kongefamilier. Dagmar (1847-1928) blev gift med Alexander d. 3, Ruslands næstsidste tsar. En måde at markere dét ægteskab på, var ved at bygge en kirke i Danmark, der er knap en 400del af Ruslands størrelse.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Hovedårsagen til at der ligger en flot russisk-ortodoks kirke i København, komplet med forgyldte løgkupler og masser af ikoner, er at kong Christian d. 9 havde en masse børn, der giftede sig med andre kongefamilier. Dagmar (1847-1928) blev gift med Alexander d. 3, Ruslands næstsidste tsar. En måde at markere dét ægteskab på, var ved at bygge en kirke i Danmark, der er knap en 400del af Ruslands størrelse.

I 1883 fik Danmark sin første ortodokse kirke, Alexander Nevskij kirken i Bredgade. I Kraks vejviser 1890 oplyses det at kirken var åben 11-15 mandag til onsdag, undtagen i dårligt vejr. Vi minder lige om at Novosibirsk har en årlig gennemsnitstemperatur på -1,5 C°, Københavns gennemsnitstemperatur 8,5 C°.

Posted in Uncategorized | Comments Off on I 1883 fik Danmark sin første ortodokse kirke, Alexander Nevskij kirken i Bredgade. I Kraks vejviser 1890 oplyses det at kirken var åben 11-15 mandag til onsdag, undtagen i dårligt vejr. Vi minder lige om at Novosibirsk har en årlig gennemsnitstemperatur på -1,5 C°, Københavns gennemsnitstemperatur 8,5 C°.

Grækerne forsøgte i løbet af 2016 at fængsle den ledende statistiker, Andreas Georgiou, og gøre ham eneansvarlig for kriselånet i 2010. Georgious ‘forbrydelse’ var at korrekt anslå at landets gæld var 15,4 % af BNP.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Grækerne forsøgte i løbet af 2016 at fængsle den ledende statistiker, Andreas Georgiou, og gøre ham eneansvarlig for kriselånet i 2010. Georgious ‘forbrydelse’ var at korrekt anslå at landets gæld var 15,4 % af BNP.

Statistiker lyder måske ikke umiddelbart som et nervepirrende job, men det kan det sandelig være. Olimpij Kvitkin blev henrettet som så mange andre i USSR i 1937. Han var statistiker og arbejdede med folketællinger, der viste knap 6 millioner færre mennesker end Stalin havde håbet. Sultkatastrofer og Stalins egen udrensning havde en del at sige, men det var ulige nemmere at nakke budbringeren.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Statistiker lyder måske ikke umiddelbart som et nervepirrende job, men det kan det sandelig være. Olimpij Kvitkin blev henrettet som så mange andre i USSR i 1937. Han var statistiker og arbejdede med folketællinger, der viste knap 6 millioner færre mennesker end Stalin havde håbet. Sultkatastrofer og Stalins egen udrensning havde en del at sige, men det var ulige nemmere at nakke budbringeren.

Ud af 91 præsidenter, der har regeret i Afrika siden 1989, har knap halvdelen været militærmænd, enten generaler i den officielle hær eller guerillaen.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Ud af 91 præsidenter, der har regeret i Afrika siden 1989, har knap halvdelen været militærmænd, enten generaler i den officielle hær eller guerillaen.

Benin var det første afrikanske land, hvor en siddende præsident rent faktisk gik af efter en folkeafstemning. Siden 1991 er dét sket 36 gange i Afrika. Den arabiske verden 0.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Benin var det første afrikanske land, hvor en siddende præsident rent faktisk gik af efter en folkeafstemning. Siden 1991 er dét sket 36 gange i Afrika. Den arabiske verden 0.