Efter et ubehageligt koleraudbrud i Vietnam i 1964 hittede kaptajn og fysiolog Robert Allan Phillips (1906-76) på at lave en blanding af sukker og salt (1 l kogt vand, ½ teskefuld salt, 3 spsk sukker) og tilføre det vandet i droppet, for at erstatte det gode der ryger ud af den syge stakkel. The Lancet mente i 1978 at det var en af de væsentligste sundhedsfremskridt, der var sket i 20’ århundrede.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Efter et ubehageligt koleraudbrud i Vietnam i 1964 hittede kaptajn og fysiolog Robert Allan Phillips (1906-76) på at lave en blanding af sukker og salt (1 l kogt vand, ½ teskefuld salt, 3 spsk sukker) og tilføre det vandet i droppet, for at erstatte det gode der ryger ud af den syge stakkel. The Lancet mente i 1978 at det var en af de væsentligste sundhedsfremskridt, der var sket i 20’ århundrede.

Kolera er en virkelig væmmelig diarrésygdom, hvor patienten kan miste op til 18 liter væske i døgnet. Uklart vand kommer ud med forfærdende hast, derfor opfandt den amerikanske flåde en koleraseng med et uhyre praktisk hul i midten.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Kolera er en virkelig væmmelig diarrésygdom, hvor patienten kan miste op til 18 liter væske i døgnet. Uklart vand kommer ud med forfærdende hast, derfor opfandt den amerikanske flåde en koleraseng med et uhyre praktisk hul i midten.

Hvis man synes der er meget snak i politik, er den god nok. Ordet parlament betyder snakkeri og House of Commons bærer stadig præg af at sager blev talt igennem, der er ingen skriveborde, kun tilhørerbænke og en talerstol.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Hvis man synes der er meget snak i politik, er den god nok. Ordet parlament betyder snakkeri og House of Commons bærer stadig præg af at sager blev talt igennem, der er ingen skriveborde, kun tilhørerbænke og en talerstol.

Billedhuggeren Anders Bundgaard (1864-1937) lavede “Det daglige Slid”, fire lidende figurer der flankerer Christiansborgs hovedindgang. Han påstod at det var en arbejder, en spekulant, en bonde og den sunde fornuft. Figurerne faldt ikke i publikums smag, og der var en mindre indsamling for at hugget dem om – men det skete altså ikke. Istedet omdøbtes de Ørepine, Hovedpine, Mavepine og Tandpine.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Billedhuggeren Anders Bundgaard (1864-1937) lavede “Det daglige Slid”, fire lidende figurer der flankerer Christiansborgs hovedindgang. Han påstod at det var en arbejder, en spekulant, en bonde og den sunde fornuft. Figurerne faldt ikke i publikums smag, og der var en mindre indsamling for at hugget dem om – men det skete altså ikke. Istedet omdøbtes de Ørepine, Hovedpine, Mavepine og Tandpine.

Christiansborg fik allerede i 1911 både herre- og dametoiletter. Det var fremsynet, da kvinder først kunne stille op til parlamentet i 1915 – men naturligvis til kommunalvalg fra 1909.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Christiansborg fik allerede i 1911 både herre- og dametoiletter. Det var fremsynet, da kvinder først kunne stille op til parlamentet i 1915 – men naturligvis til kommunalvalg fra 1909.

Thorvald “Christiansborg” Jørgensen havde 200 bygherrer at gøre tilfredse. 149 Folketingsmedlemmer, 14 forskellige ministre plus et evigt skiftende byggeudvalg.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Thorvald “Christiansborg” Jørgensen havde 200 bygherrer at gøre tilfredse. 149 Folketingsmedlemmer, 14 forskellige ministre plus et evigt skiftende byggeudvalg.

Arkitekten Thorvald Jørgensen (1867-1946) fik en utaknemmelig opgave i 1906, da han skulle tegne det ny Christiansborg. En hel del af murene skulle genbruges, og undervejs kom der en grundlovsændring, så parlamentets medlemstal gik fra 114 til 149, plus tre retssale (!) i stedet for én. Kongen skulle egentlig også have været tilbage på Christiansborg, men det gad han alligevel ikke midt i det hele.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Arkitekten Thorvald Jørgensen (1867-1946) fik en utaknemmelig opgave i 1906, da han skulle tegne det ny Christiansborg. En hel del af murene skulle genbruges, og undervejs kom der en grundlovsændring, så parlamentets medlemstal gik fra 114 til 149, plus tre retssale (!) i stedet for én. Kongen skulle egentlig også have været tilbage på Christiansborg, men det gad han alligevel ikke midt i det hele.

Sant Annæ Hus 16 er Københavns største stavefejl og den er født sådan. De originale facadetegninger fra arkitekt Thorvald Jørgensens hånd viser det tydeligt, men han arbejdede også helt alene, hvilket viser nødvendigheden i en redaktør eller sparringspartner.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Sant Annæ Hus 16 er Københavns største stavefejl og den er født sådan. De originale facadetegninger fra arkitekt Thorvald Jørgensens hånd viser det tydeligt, men han arbejdede også helt alene, hvilket viser nødvendigheden i en redaktør eller sparringspartner.

Patienter med svær epilepsi kan opereres ved at skære forbindelsen mellem de to hjernehalvdele over. Langt de fleste får en normal hverdag, men nogle gange bliver det tydeligt at der mangler en bro derinde. En vis LB tror på Gud med sin venstre hjernehalvdel, men hans højre hjernehalvdel er ateistisk. (Ramachandran: A brief tour of human consciousness)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Patienter med svær epilepsi kan opereres ved at skære forbindelsen mellem de to hjernehalvdele over. Langt de fleste får en normal hverdag, men nogle gange bliver det tydeligt at der mangler en bro derinde. En vis LB tror på Gud med sin venstre hjernehalvdel, men hans højre hjernehalvdel er ateistisk. (Ramachandran: A brief tour of human consciousness)

En hjerneskadet person havde mistet sit ejerskab af venstre halvdel af kroppen, der slet ikke føltes som hans egen mere. Når han gik havde han en klar fornemmelse af at blive forfulgt af en anden, der gik lige bag hans venstre side (Critchley 1955).

Posted in Uncategorized | Comments Off on En hjerneskadet person havde mistet sit ejerskab af venstre halvdel af kroppen, der slet ikke føltes som hans egen mere. Når han gik havde han en klar fornemmelse af at blive forfulgt af en anden, der gik lige bag hans venstre side (Critchley 1955).

Hjerneskade er aldrig sjovt, men visse skader i parietallappen er virkelig frygtelige. Det kan nemlig fucke med krops- og selvopfattelsen i ekstrem grad. Nogle patienter føler at de bare er et afhugget hovede.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Hjerneskade er aldrig sjovt, men visse skader i parietallappen er virkelig frygtelige. Det kan nemlig fucke med krops- og selvopfattelsen i ekstrem grad. Nogle patienter føler at de bare er et afhugget hovede.

John Goodwyn Barmby (1820-1881), britisk socialist. Han var nok den person, der bragte ordet “communist” ind i det engelske sprog, noget han var så stolt af at han anklagede grundlæggerne af bladet “Communist Journal” for at ødelægge hans copyright på ordet.

Posted in Uncategorized | Comments Off on John Goodwyn Barmby (1820-1881), britisk socialist. Han var nok den person, der bragte ordet “communist” ind i det engelske sprog, noget han var så stolt af at han anklagede grundlæggerne af bladet “Communist Journal” for at ødelægge hans copyright på ordet.

Spædbørn ser ud til at forsøge at forme ord lige fra starten af, og allerede fra de er 4 måneder gamle kan de bedre lide at se videoklip hvor dubbing passer, altså at mundbevægelsen matcher den hørte vokal (Kuhl & Meltzoff 1984)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Spædbørn ser ud til at forsøge at forme ord lige fra starten af, og allerede fra de er 4 måneder gamle kan de bedre lide at se videoklip hvor dubbing passer, altså at mundbevægelsen matcher den hørte vokal (Kuhl & Meltzoff 1984)

Nyfødte mennesker er ret hjælpeløse, men de er udstyret med en kærneviden i følge udviklingspsykologen Elizabeth Spelke. De forstår at ting er solide og bliver ved med at eksistere, selvom tingene bliver gemt midlertidigt væk bag en skærm. De forstår også at væsener har en vilje og mål, og kan enten forhindre eller hjælpe hinanden med at opnå målet. De har også en rudimentær talforståelse og rumlig orienteringsevne, og de foretrækker folk med den hudfarve og/eller sprog de har været mest i kontakt med.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Nyfødte mennesker er ret hjælpeløse, men de er udstyret med en kærneviden i følge udviklingspsykologen Elizabeth Spelke. De forstår at ting er solide og bliver ved med at eksistere, selvom tingene bliver gemt midlertidigt væk bag en skærm. De forstår også at væsener har en vilje og mål, og kan enten forhindre eller hjælpe hinanden med at opnå målet. De har også en rudimentær talforståelse og rumlig orienteringsevne, og de foretrækker folk med den hudfarve og/eller sprog de har været mest i kontakt med.

Biblens Gud er klart en han og han får en søn, men kvinderne kommer stærkt igen i form af Jomfru Maria og helgeninder, som der er dobbelt så mange af som helgener. http://www.catholic.org/saints/female.php

Posted in Uncategorized | Comments Off on Biblens Gud er klart en han og han får en søn, men kvinderne kommer stærkt igen i form af Jomfru Maria og helgeninder, som der er dobbelt så mange af som helgener. http://www.catholic.org/saints/female.php

Nogle grene af islam anser Allah for at være en kønsneutral gud (Nasr 2004).

Posted in Uncategorized | Comments Off on Nogle grene af islam anser Allah for at være en kønsneutral gud (Nasr 2004).

En spørgeundersøgelse i 2003 viste at halvdelen af de troende i USA opfatter Gud som ukønnet.

Posted in Uncategorized | Comments Off on En spørgeundersøgelse i 2003 viste at halvdelen af de troende i USA opfatter Gud som ukønnet.

I diktatorspillet, hvor en person får en sum penge som vedkommende kan vælge at beholde eller dele med andre, øger en krydsogtværs inden spillet med ord som “Gud, ånd, hellig, profet” gavmildheden i forhold til neutrale ord. Ord som “jury, dommer, politi, kontrakt” øger også gavmildheden (Sharif & Norenzayan 2007)

Posted in Uncategorized | Comments Off on I diktatorspillet, hvor en person får en sum penge som vedkommende kan vælge at beholde eller dele med andre, øger en krydsogtværs inden spillet med ord som “Gud, ånd, hellig, profet” gavmildheden i forhold til neutrale ord. Ord som “jury, dommer, politi, kontrakt” øger også gavmildheden (Sharif & Norenzayan 2007)

Der er tilsyneladende en sammenhæng mellem venlighed mod éns egne, og fjendtlighed mod dem der opfattes som en trussel. Folk der i bund og grund mener at verden er et farligt sted, scorer ofte også højt på venlighed og godmodighed. Det ses også på landeniveau, hvor lande med et stort militær er venligere end folk fra lande med knap så mange soldater. http://psycnet.apa.org/journals/psp/103/4/622/

Posted in Uncategorized | Comments Off on Der er tilsyneladende en sammenhæng mellem venlighed mod éns egne, og fjendtlighed mod dem der opfattes som en trussel. Folk der i bund og grund mener at verden er et farligt sted, scorer ofte også højt på venlighed og godmodighed. Det ses også på landeniveau, hvor lande med et stort militær er venligere end folk fra lande med knap så mange soldater. http://psycnet.apa.org/journals/psp/103/4/622/

Børneopdragelsesstil og gudernes opførsel går hånd i hånd: I lande med barsk, autoritær og voldelig opdragelse af de små, er gud(erne) tilsvarende rå. (Lambert et al 1959)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Børneopdragelsesstil og gudernes opførsel går hånd i hånd: I lande med barsk, autoritær og voldelig opdragelse af de små, er gud(erne) tilsvarende rå. (Lambert et al 1959)