Magnitogorsk fik offentlig transport i 1935, seks år efter anlæggelsen af byen. I 1938 var der kun 8 fnotne busser, der kørte rundt i byen og satte folk tilfældigt af, uagtet hvor de boede.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Magnitogorsk fik offentlig transport i 1935, seks år efter anlæggelsen af byen. I 1938 var der kun 8 fnotne busser, der kørte rundt i byen og satte folk tilfældigt af, uagtet hvor de boede.

En person ringer til FSB (det tidligere KGB) på en særlig anonym linje et sted i byen og begynder at tale: “Hej, er det den særlige anonyme FSB-linje?”. “Ja, Sergej Petrov, det er det. Hvad kan vi gøre for dig?”

Posted in Uncategorized | Comments Off on En person ringer til FSB (det tidligere KGB) på en særlig anonym linje et sted i byen og begynder at tale: “Hej, er det den særlige anonyme FSB-linje?”. “Ja, Sergej Petrov, det er det. Hvad kan vi gøre for dig?”

USSR: I 1940 kunne enhver arbejder, der kom 20 minutter for sent på arbejde, fyres eller fængsles. Det var træls, fordi hverken offentlig transport eller urene gik til tiden, hvilket medførte denne vits: Tre sovjetiske arbejdere er kommet i fængsel, og de spørger hinanden, hvorfor de kom i brummen. Den første mand siger: “Jeg kom altid ti minutter for sent på arbejde, så jeg blev anklaget for sabotage.” Den anden mand siger: “Jeg kom altid ti minutter for tidligt på arbejde, så jeg blev anklaget for spionage” Den tredje mand siger: “Jeg kom altid til tiden, så jeg blev beskyldt for at have et vestligt ur.”

Posted in Uncategorized | Comments Off on USSR: I 1940 kunne enhver arbejder, der kom 20 minutter for sent på arbejde, fyres eller fængsles. Det var træls, fordi hverken offentlig transport eller urene gik til tiden, hvilket medførte denne vits: Tre sovjetiske arbejdere er kommet i fængsel, og de spørger hinanden, hvorfor de kom i brummen. Den første mand siger: “Jeg kom altid ti minutter for sent på arbejde, så jeg blev anklaget for sabotage.” Den anden mand siger: “Jeg kom altid ti minutter for tidligt på arbejde, så jeg blev anklaget for spionage” Den tredje mand siger: “Jeg kom altid til tiden, så jeg blev beskyldt for at have et vestligt ur.”

Tre sovjetiske arbejdere er kommet i fængsel, og de spørger hinanden, hvorfor de kom i brummen. “Jeg røg ind for at være snakkesalig, jeg fortalte nogle vitser. Og du?” “For dovenskab. Jeg hørte en vits og tænkte, jeg fortæller den i morgen, men en kammerat spildte ikke tiden.”

Posted in Uncategorized | Comments Off on Tre sovjetiske arbejdere er kommet i fængsel, og de spørger hinanden, hvorfor de kom i brummen. “Jeg røg ind for at være snakkesalig, jeg fortalte nogle vitser. Og du?” “For dovenskab. Jeg hørte en vits og tænkte, jeg fortæller den i morgen, men en kammerat spildte ikke tiden.”

“Nutid er det, der forbinder os. Fremtiden skaber vi i fantasien. Kun fortid er den rene og skære virkelighed.” Simone Weil

Posted in Uncategorized | Comments Off on “Nutid er det, der forbinder os. Fremtiden skaber vi i fantasien. Kun fortid er den rene og skære virkelighed.” Simone Weil

I 1850 var der 20 museer og seværdigheder med offentlig adgang i København, heraf det der blev til Nationalmuseet og evergreens som Thorvaldsens museum og Rundetårn.

Posted in Uncategorized | Comments Off on I 1850 var der 20 museer og seværdigheder med offentlig adgang i København, heraf det der blev til Nationalmuseet og evergreens som Thorvaldsens museum og Rundetårn.

Ribe museum åbnede i 1855 som første kulturhistoriske museum udenfor København, i 1860 kom Odense museum til.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Ribe museum åbnede i 1855 som første kulturhistoriske museum udenfor København, i 1860 kom Odense museum til.

I begyndelsen af 1950’erne havde Svendborg bibliotek bogbåde, der sejlede ud til øerne i det sydfynske øhav med bøger til ‘det læsetørstige folk’.

Posted in Uncategorized | Comments Off on I begyndelsen af 1950’erne havde Svendborg bibliotek bogbåde, der sejlede ud til øerne i det sydfynske øhav med bøger til ‘det læsetørstige folk’.

Bogbusser, det geniale koncept, så dagens lys i 1960’erne.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Bogbusser, det geniale koncept, så dagens lys i 1960’erne.

Alting er større i USA, især afstandene. I 1930’erne udbragte tapre bibliotekarer og andre bøger ud pr hesteryg til de fattige i fx Kentuckys bjerge. I 2020 blev der bragt bøger ud til Virginias studerende pr. Drone.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Alting er større i USA, især afstandene. I 1930’erne udbragte tapre bibliotekarer og andre bøger ud pr hesteryg til de fattige i fx Kentuckys bjerge. I 2020 blev der bragt bøger ud til Virginias studerende pr. Drone.

Jomfru Jordan i Pilestræde 13, der fra 1848 til 1892 bestyrede et lejebibliotek pralede med sine 3500 bøger, heraf hittet De tre Musketerer af Alexander Dumas. I en annonce fra 1848 stod der at abonnementsprisen er 24 sk. om måneden og bøgerne kunne ombyttes så ofte som det ønskes. Det var et prisleje hvor mange, selv arbejdere, kunne være med. 

Posted in Uncategorized | Comments Off on Jomfru Jordan i Pilestræde 13, der fra 1848 til 1892 bestyrede et lejebibliotek pralede med sine 3500 bøger, heraf hittet De tre Musketerer af Alexander Dumas. I en annonce fra 1848 stod der at abonnementsprisen er 24 sk. om måneden og bøgerne kunne ombyttes så ofte som det ønskes. Det var et prisleje hvor mange, selv arbejdere, kunne være med. 

Bakkes lejebibliotek (lå der hvor Illum er nu) førte protokol over lånerne og deres betalinger, derfor kan vi se i protokollen fra 1847, at der var en murerlærling, løjtnant og tobaksarbejder blandt lånerne. Foruden fabrikanter, skuespillere, brændevinsbrændere, barbersvende, hattemagere, jurister, grever, instrumentmagere, musikere og studenter m.fl.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Bakkes lejebibliotek (lå der hvor Illum er nu) førte protokol over lånerne og deres betalinger, derfor kan vi se i protokollen fra 1847, at der var en murerlærling, løjtnant og tobaksarbejder blandt lånerne. Foruden fabrikanter, skuespillere, brændevinsbrændere, barbersvende, hattemagere, jurister, grever, instrumentmagere, musikere og studenter m.fl.

Fra 1700-tallet og frem dukkede lejebiblioteker op. Mod en vis betaling kunne man leje bøger inden folkebibliotekerne kom på banen i 1886. Lejebiblioteker var der mange af især i København, lige fra den eksklusive Athenæum (hvis kendteste medlem var Søren Kierkegaard) til fx Bakkes lejebibliotek, der åbnede i 1841.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Fra 1700-tallet og frem dukkede lejebiblioteker op. Mod en vis betaling kunne man leje bøger inden folkebibliotekerne kom på banen i 1886. Lejebiblioteker var der mange af især i København, lige fra den eksklusive Athenæum (hvis kendteste medlem var Søren Kierkegaard) til fx Bakkes lejebibliotek, der åbnede i 1841.

Danske forældre fik undervisningspligt for deres børn, drenge som piger, i 1814, men der var masser af skoler rundt om i landet før da. Trinitatis sogn (Rundetårn) i København havde fx en fattigskole fra 1716 og frem, her var der kun 25 % betalende elever, både for drenge og piger.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Danske forældre fik undervisningspligt for deres børn, drenge som piger, i 1814, men der var masser af skoler rundt om i landet før da. Trinitatis sogn (Rundetårn) i København havde fx en fattigskole fra 1716 og frem, her var der kun 25 % betalende elever, både for drenge og piger.

Københavns universitet spillede førhen en stor og direkte rolle i statens styrelse. Det var professorer der blev adspurgt om især religions- og sædelighedssager, men også ting som fastsættelsen af rentefoden kom fra universitetets side.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Københavns universitet spillede førhen en stor og direkte rolle i statens styrelse. Det var professorer der blev adspurgt om især religions- og sædelighedssager, men også ting som fastsættelsen af rentefoden kom fra universitetets side.

Efter reformationen var Københavns universitet i knæ. Der skulle bygges en ny bygning til uni, men ingen var forberedte eller havde penge til noget, så stakkels Bagsværd kirke blev nedbrudt for at aflevere sine mursten til universitetsbygningen.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Efter reformationen var Københavns universitet i knæ. Der skulle bygges en ny bygning til uni, men ingen var forberedte eller havde penge til noget, så stakkels Bagsværd kirke blev nedbrudt for at aflevere sine mursten til universitetsbygningen.

Efter reformationen var Københavns universitet rykket ind i Vor Frue kirke. “Vi fra universitetet er krøbne  ind i kirken; dertil nøder storm og blæst os. Begge borgmestre giver glarmesteren skylden. Tømmerfolkene arbejder endnu på bænkene; det er mig en underlig byggen den, men koste, det gør den.” Suk fra Bugenhagen ca. 1537, der var i København for at få både universitetet og reformationen op at køre.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Efter reformationen var Københavns universitet rykket ind i Vor Frue kirke. “Vi fra universitetet er krøbne  ind i kirken; dertil nøder storm og blæst os. Begge borgmestre giver glarmesteren skylden. Tømmerfolkene arbejder endnu på bænkene; det er mig en underlig byggen den, men koste, det gør den.” Suk fra Bugenhagen ca. 1537, der var i København for at få både universitetet og reformationen op at køre.

Efter reformationen var Københavns universitet på den. Undervisningen skulle foregå i den gamle katolske bispegård, der havde stået øde et års tid. Døre og vinduer var vist væk, der var ingen borde eller bænke eller katedre, tilgengæld var rummene temmelig små.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Efter reformationen var Københavns universitet på den. Undervisningen skulle foregå i den gamle katolske bispegård, der havde stået øde et års tid. Døre og vinduer var vist væk, der var ingen borde eller bænke eller katedre, tilgengæld var rummene temmelig små.

Efter reformationen var Københavns universitets knappe midler ‘smeltet sammen til 30 daler om året.’ Det var ikke meget, selv ikke i 1537. Med lodder, trisser og kneb fik man kradset 1400 daler sammen. #inteterforandret

Posted in Uncategorized | Comments Off on Efter reformationen var Københavns universitets knappe midler ‘smeltet sammen til 30 daler om året.’ Det var ikke meget, selv ikke i 1537. Med lodder, trisser og kneb fik man kradset 1400 daler sammen. #inteterforandret

#inteterforandret Undervisning har alle dage været lavtlønnet. “Den, som kan skænde og brænde, tæmme en hest eller hidse en hund, han får måneds sold [løn], slot og len, store skænk og understundom en ærlig forsyn [forsørgelse] i sin livstid; og den, som optæmmer menighedens børn kan knap få sin daglige føde.” Suk fra Poul Helgesen (1430-1534), citeret i Rørdam: Fra Universitets Fortid

Posted in Uncategorized | Comments Off on #inteterforandret Undervisning har alle dage været lavtlønnet. “Den, som kan skænde og brænde, tæmme en hest eller hidse en hund, han får måneds sold [løn], slot og len, store skænk og understundom en ærlig forsyn [forsørgelse] i sin livstid; og den, som optæmmer menighedens børn kan knap få sin daglige føde.” Suk fra Poul Helgesen (1430-1534), citeret i Rørdam: Fra Universitets Fortid