1845: København havde 126.787 indbyggere i 3892 huse. Odense: 10.238 indbyggere i 1208 huse. Helsingør: 7995 indbyggere i 582 huse. Aarhus: 7864 indbyggere i 952 huse. Aalborg: 7477 indbyggere i 680 huse. Randers: 7126 indbyggere i 637 huse

Posted in Uncategorized | Comments Off on 1845: København havde 126.787 indbyggere i 3892 huse. Odense: 10.238 indbyggere i 1208 huse. Helsingør: 7995 indbyggere i 582 huse. Aarhus: 7864 indbyggere i 952 huse. Aalborg: 7477 indbyggere i 680 huse. Randers: 7126 indbyggere i 637 huse

91 % af børnene i Irland går i en skole, der er organiseret af en kirke.

Posted in Uncategorized | Comments Off on 91 % af børnene i Irland går i en skole, der er organiseret af en kirke.

Salg og import af kondomer var forbudt i Irland indtil 1979, og kondomer kunne kun fås på recept indtil 1985.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Salg og import af kondomer var forbudt i Irland indtil 1979, og kondomer kunne kun fås på recept indtil 1985.

Irland var tidligere Europas mest religiøse land, men har hastigt forandret sig. Skilsmisser blev lovlige i 1995. I 2020 kunne homoseksuelle gifte sig.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Irland var tidligere Europas mest religiøse land, men har hastigt forandret sig. Skilsmisser blev lovlige i 1995. I 2020 kunne homoseksuelle gifte sig.

Lige knap halvdelen, 45 %, af verdens mennesker mener at gudstro er nødvendig for god moral og opførsel. Det dækker over at 96 % af de adspurgte i Filipinerne og Indonesien mente dette, mod 9 % af svenskerne. (https://www.pewresearch.org/global/2020/07/20/the-global-god-divide/)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Lige knap halvdelen, 45 %, af verdens mennesker mener at gudstro er nødvendig for god moral og opførsel. Det dækker over at 96 % af de adspurgte i Filipinerne og Indonesien mente dette, mod 9 % af svenskerne. (https://www.pewresearch.org/global/2020/07/20/the-global-god-divide/)

En amerikansk undersøgelse viste at ateister og troende opfører sig lige skidt. Ateister og troende bliver skilt og/eller kommer i fængsel i takt. (Didyoung, Charles, Rowland 2013)

Posted in Uncategorized | Comments Off on En amerikansk undersøgelse viste at ateister og troende opfører sig lige skidt. Ateister og troende bliver skilt og/eller kommer i fængsel i takt. (Didyoung, Charles, Rowland 2013)

Jehovas Vidner i Danmark har siden 1947 udgivet bladet “Vågn op”. Tilsyneladende uden det store held.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Jehovas Vidner i Danmark har siden 1947 udgivet bladet “Vågn op”. Tilsyneladende uden det store held.

Forbløffende mange normale mennesker udviser ikke (stor) sorg, når deres partner dør. Disse personer får typisk heller ikke sorg senere eller får depression. Der er forbløffende nok ikke forskel på sorgen ved en pludselig død eller en død som følge af (langvarig) sygdom. (Carr, 1995)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Forbløffende mange normale mennesker udviser ikke (stor) sorg, når deres partner dør. Disse personer får typisk heller ikke sorg senere eller får depression. Der er forbløffende nok ikke forskel på sorgen ved en pludselig død eller en død som følge af (langvarig) sygdom. (Carr, 1995)

I et klassisk studie udgivet i 1978 af George Brown & Tirril Harris, fandt de at man oplevede ‘ydmygelse eller følte sig fanget’, fik 75 % en depression af det. Tab udløste ‘kun’ depression i 20 % af tilfældene og ‘farlige begivenheder’ stod for kun 5 % af depressionerne. Der lader til at være en klar sammenhæng mellem depression og ikke kunne eller ville opgive et mål.

Posted in Uncategorized | Comments Off on I et klassisk studie udgivet i 1978 af George Brown & Tirril Harris, fandt de at man oplevede ‘ydmygelse eller følte sig fanget’, fik 75 % en depression af det. Tab udløste ‘kun’ depression i 20 % af tilfældene og ‘farlige begivenheder’ stod for kun 5 % af depressionerne. Der lader til at være en klar sammenhæng mellem depression og ikke kunne eller ville opgive et mål.

Depression forkrøbler flest år. Ingen anden sygdom koster så mange mennesker så mange år med nedsat livskvalitet. (K Smith i Nature 2014)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Depression forkrøbler flest år. Ingen anden sygdom koster så mange mennesker så mange år med nedsat livskvalitet. (K Smith i Nature 2014)

I USA steg antallet af selvmord fra 1999 til 2014 med 24 %, og gør at selvmord er dén dødsårsag, der dræber flest amerikanere årligt.

Posted in Uncategorized | Comments Off on I USA steg antallet af selvmord fra 1999 til 2014 med 24 %, og gør at selvmord er dén dødsårsag, der dræber flest amerikanere årligt.

Mange kan opleve meget voldsomme ting uden at blive langtidstraumatiserede eller udvikle PTSD. Dét der øger risikoen markant for PTSD er mangel på social støtte, ligesom at have oplevet forsømmelser eller traumer som barn (Breslau et. al 1995).

Posted in Uncategorized | Comments Off on Mange kan opleve meget voldsomme ting uden at blive langtidstraumatiserede eller udvikle PTSD. Dét der øger risikoen markant for PTSD er mangel på social støtte, ligesom at have oplevet forsømmelser eller traumer som barn (Breslau et. al 1995).

Man kan arve sine forældres fobier, og dette er ikke begrænset til mennesker. I et forsøg blev solsorte konditionerede til at frygte biæderfugl (ellers ikke en fjende af solsorte) og den frygt blev nedarvet i 6 generationer. (Öhman 1986, citeret i Nesse 2019).

Posted in Uncategorized | Comments Off on Man kan arve sine forældres fobier, og dette er ikke begrænset til mennesker. I et forsøg blev solsorte konditionerede til at frygte biæderfugl (ellers ikke en fjende af solsorte) og den frygt blev nedarvet i 6 generationer. (Öhman 1986, citeret i Nesse 2019).

Ugebladet Arkitekten lavede i 1944 en undersøgelse, der viste at 65 % af de adspurgte ønskede at bo i et lavt byggeri, 35 % i etagehuse, heriblandt 43 % af kvinderne, der så finten i de arbejdsbesparende fordele etageboliger gav som fx mindre renhold og en affaldsskakt.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Ugebladet Arkitekten lavede i 1944 en undersøgelse, der viste at 65 % af de adspurgte ønskede at bo i et lavt byggeri, 35 % i etagehuse, heriblandt 43 % af kvinderne, der så finten i de arbejdsbesparende fordele etageboliger gav som fx mindre renhold og en affaldsskakt.

Anden verdenskrig var meget mild mod Danmark, men materialemanglen slog igennem i husene: Den gennemsnitlige lejlighedsstørrelse i København gik fra 65 m2 til 61 m2 og næsten halvdelen af bygningerne blev født uden centralvarme (men med kakkelovn) og bad.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Anden verdenskrig var meget mild mod Danmark, men materialemanglen slog igennem i husene: Den gennemsnitlige lejlighedsstørrelse i København gik fra 65 m2 til 61 m2 og næsten halvdelen af bygningerne blev født uden centralvarme (men med kakkelovn) og bad.

Anden verdenskrig ødelagde ikke meget i Danmark, men gav et stort boligunderskud, især i København der voksede med 30.000 mennesker under besættelsen. Danmark manglede ca. 50.000 boliger i 1945.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Anden verdenskrig ødelagde ikke meget i Danmark, men gav et stort boligunderskud, især i København der voksede med 30.000 mennesker under besættelsen. Danmark manglede ca. 50.000 boliger i 1945.

Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen var ordblind, men kastede sig i stil med H.C. Andersen ud i både læsning af dansk og fremmedsprog og brevskrivning. “Ieg kan have den fornøelse at tale med dem bædre en Ieg kan have med at skrive som de ser” http://arkivet.thorvaldsensmuseum.dk/artikler/thorvaldsens-tale-og-skriftsprog

Posted in Uncategorized | Comments Off on Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen var ordblind, men kastede sig i stil med H.C. Andersen ud i både læsning af dansk og fremmedsprog og brevskrivning. “Ieg kan have den fornøelse at tale med dem bædre en Ieg kan have med at skrive som de ser” http://arkivet.thorvaldsensmuseum.dk/artikler/thorvaldsens-tale-og-skriftsprog

H.C Andersen var ordblind og fik ofte hjælp fra andre til at læse og rette sine skriverier igennem, fx hans ven Edvard Collin, der studsede over ‘en fremtrædende modsætning mellem den veltalende og levende stil og en vis ydre ubehjælpsomhed’. H.C Andersens manuskripter var også et mareridt for de stakkels trykkere og typografer, der stod og skulle læse hans temmeligt rodede sider med 117 stavefejl, men de blev trykte og sikrede HCA uvisnelig berømmelse verden over.

Posted in Uncategorized | Comments Off on H.C Andersen var ordblind og fik ofte hjælp fra andre til at læse og rette sine skriverier igennem, fx hans ven Edvard Collin, der studsede over ‘en fremtrædende modsætning mellem den veltalende og levende stil og en vis ydre ubehjælpsomhed’. H.C Andersens manuskripter var også et mareridt for de stakkels trykkere og typografer, der stod og skulle læse hans temmeligt rodede sider med 117 stavefejl, men de blev trykte og sikrede HCA uvisnelig berømmelse verden over.

H.C Andersen var ordblind af den komplekse art, fortrinsvis auditivt hæmmet, en svagt udviklet lydskelneevne: være og værd var ens for ham, han skrev in Tryk = indtryk, pagaserer = passagerer, lærererne = lærerne, skolle = skole, veirskiftiget = vejrskiftet.

Posted in Uncategorized | Comments Off on H.C Andersen var ordblind af den komplekse art, fortrinsvis auditivt hæmmet, en svagt udviklet lydskelneevne: være og værd var ens for ham, han skrev in Tryk = indtryk, pagaserer = passagerer, lærererne = lærerne, skolle = skole, veirskiftiget = vejrskiftet.

Overvågning. DDR overvågede mest for færrest. I 1980’erne mente Stasi at der var ca. 2500 interne “aktive modstandere”, heraf var de 600 “ledende” og af dem udgjorde omtrent 60 personer “den hårde kærne”. (Busch 2012)

Posted in Uncategorized | Comments Off on Overvågning. DDR overvågede mest for færrest. I 1980’erne mente Stasi at der var ca. 2500 interne “aktive modstandere”, heraf var de 600 “ledende” og af dem udgjorde omtrent 60 personer “den hårde kærne”. (Busch 2012)